این وب سایت از کوکی ها برای بهبود تجربه کاربری شما استفاده میکند.   مشاهده قوانین و مقررات

مراحل خواستگاری تا ازدواج به سبک ایرانی

تشریفات مراحل ازدواج از خواستگاری گرفته تا عقد و عروسی آداب و رسوم خاص خود را دارد که باید بهترین شکل برگزار شود. در این مقاله قصد داریم شما را با تمامی این مراحل آشنا کنیم تا بتوانید بهترین برنامه ریزی را برای تک تک مراحل ازدواج داشته باشید.

معمولا مراحل بعد از خواستگاری و جواب مثبت گرفتن به فاصله‌ی کمی در حدود یک هفته طول می‌ کشد تا مقدمات مراسم بله برون را آماده کنند و بعد این مرحله با توجه به اینکه فرایند پیش نیاز های مراسم عقد و آماده سازی تشریفات ممکن است کمی بیشتر از بله برون بطول بیانجامد فاصله ای حدودا یک ماه برای مراسم عقد نیاز می باشد.

رسم و رسوم ایرانی ها بسیار زیاد است در این بخش قصد داریم برخی از مراحل از خواستگاری تا ازدواج را مورد بررسی قرار بدهیم.

مراسم خواستگاری

برای آشنایی بهتر با مراحل خواستگاری سنتی بهتر است ابتدا کمی مراحل قبل از مراسم خواستگاری را مورد بررسی قرار بدهیم. نکاتی که قبل از خواستگاری باید به آن ها توجه کنید عبارت‌اند از:

  • بهتر است قبل از خواستگاری چند جلسه با در جریان گذاشتن خانواده ها باهم بیرون بروید؛ زیرا مراسم خواستگاری پر هزینه است و بهتر است در مرحله اول دو طرف با یکدیگر آشنا شوند و در صورت نیاز خانواده ها را با یکدیگر آشنا کنند.
  • بهتر است قبل از خواستگاری هدف خودتان از ازدواج را بدانید. شما باید بدانید که زندگی بعد از ازدواج با زندگی زمان حال شما بسیار متفاوت است و هر دو طرف باید وظایف خود را قبل از ازدواج مشخص کنند.
  • شما باید بدانید که از طرف مقابل چه انتظاراتی دارید و آن ها را قبل از خواستگاری ه صورت شفاف بیان کنید. توجه داشته باشید که بعد از ازدواج نمی توانید طرف مقابل را تغییر دهید به همین دلیل لازم است قبل از مراحل خواستگاری تا بله برون و عقد چند جلسه با طرف مقابل بیرون بروید و حتی در مواقع لازم به مشاور مراجعه کنید.

توجه داشته باشید مراسم خواستگاری برای آشنایی دو طرف با یکدیگر است و قرار نیست با یک جلسه خواستگاری حتما ازدواج اتفاق بیفتد و ممکن برای یک ازدواج موفق چندین جلسه خواستگاری انجم شود

اولین مرحله تشریفات مراحل ازدواج ارتباط با یک مشاور مجرب و بهره گیری از خدمات تخصصی مشاوره است. این مرحله جزء مراحل قانونی تشریفات ازدواج نیست اما انجام آن به شدت توصیه می‌شود. همه زوج‌ ها برای آغاز زندگی مشترک نیاز به آموزش و کسب دانش دارند.

متأسفانه آمار طلاق، خشونت خانوادگی، طلاق‌ های عاطفی و بسیاری مسائل دیگر که ریشه در عدم آگاهی و عدم توانایی در برقراری ارتباط درست و در نهایت انتخاب غلط دارد روز به روز افزایش می‌یابد.

انتخاب یک مشاور آگاه و دلسوز و بهره گیری از خدمات تخصصی می‌تواند کمک زیادی به زوج‌ها برای داشتن یک زندگی بهتر و عاشقانه‌تر کند.

خواستگاری سنتی یکی از رسوم زیبا و قدیمی در فرهنگ ایرانی است که معمولاً با مراحل مشخصی انجام می‌شود. این مراسم که اغلب بین خانواده‌های ایرانی انجام می‌شود، به نوعی پایه‌گذار زندگی مشترک است. مراحل خواستگاری سنتی عبارت‌اند از:

خانواده داماد با تحقیق در مورد دختر مورد نظر و خانواده او، از شرایط اخلاقی، تحصیلی، فرهنگی و اقتصادی آن‌ها اطمینان حاصل می‌کنند. پس از رضایت خانواده داماد، زمانی برای دیدار رسمی با خانواده عروس تعیین می‌شود. این مرحله با تماس و هماهنگی بین بزرگ‌تر های دو خانواده انجام می‌شود.

خانواده داماد به خانه عروس می‌روند و در فضایی رسمی با یکدیگر آشنا می‌شوند. در این جلسه معمولاً در مورد موضوعات کلی مانند ارزش‌ها، اهداف زندگی، و برنامه‌های آینده صحبت می‌شود. پس از آشنایی اولیه خانواده‌ها، دختر و پسر در فضایی خصوصی‌تر با یکدیگر صحبت می‌کنند تا بتوانند بهتر یکدیگر را بشناسند.

پس از جلسه خواستگاری، معمولا یک هفته ممکن است طول بکشد تا خانواده عروس نظر قطعی خود را اعلام کنند. اگر تصمیم مثبت باشد، مراسم‌ های بعدی مانند بله‌ برون و نامزدی برنامه‌ریزی می‌شود.

مراحل خواستگاری مدرن و غربی کاملا با روش سنتی در تضاد می باشد. در خواستگاری مدرن ابتدا عروس و دوماد با یکدیگر ملاقات می کنند و آشنا می شوند اگر با یکدیگر در مسائل ابتدایی اتفاق نظر داشتند این مسئله را با خانواده های خود بیان می کنند و آن ها را با یکدیگر آشنا می کنند.

بیشتر بخوانید: تفاوت خواستگاری مدرن و سنتی ، بررسی آداب و روش های خواستگاری مدرن و سنتی

معمولا در زمان های گذشته و به شکل کاملا سنتی پدر و مادرها تصمیم گیرنده اصلی ازدواج فرزندان بودند و دو طرف ( عروس داماد ) نقش زیادی در مراسم ها نداشتند. در گذشته والدین و اعضای بزرگتر خانواده تقریباً تمام مراحل ازدواج را ترتیب می دادند. این امر هنوز در روستا ها و خانواده های سنتی وجود دارد.

بعد از این تشریفات خانواده داماد خانواده عروس را برای آشنایی بیشتر به خانه خود دعوت می کنند. به این مراسم، مراسم بازدید خانواده عروس بعد از خواستگاری می گویند.

معمولاً بعد از مراسم خواستگاری و آشنایی طرفین ممکن است جلسه ای دیگر به عنوان انجام بله برون و حاشیه ها و جشن های پیرامون آن برگزار شود. در مراسم بله برون که یکی دیگر از تشریفات مراسم ازدواج به شمار می رود معمولا از بزرگ های فامیل مانند پدربزرگ ها و مادر بزرگ ها و یا از فامیل های درجه یک مثل عمه و خاله و … نیز دعوت به عمل می آید تا در مراسم بله برون شرکت کرده و در مورد مسائلی مانند تاریخ عقد و عروسی، میزان مهریه و … با یکدیگر صحبت می کنند.

مراسم بله برون یکی از مراحل سنتی ازدواج در ایران

فاصله خواستگاری تا بله برون معمولا بعد از جواب مثبت در مراسم خواستگاری می تواند از یک روز تا یک هفته و حتی یک ماه هم طول بکشد خانواده عروس خانواده داماد را به خانه خود دعوت می کنند تا در مورد ازدواج به طور جدی تر صحبت کنند. این مرحله بله برون نام دارد. در مرحله بله برون نسبت به دیگر مراحل خواستگاری تا بله برون و عقد افراد بیشتری دعوت می شوند.

در این مراسم احتمالاً عمه ‌ها و خاله‌ های عروس و داماد در شب «بله برون» هستند تا ببینند عزیزشان با چه کسی ازدواج می ‌کند و درباره عروسی و آینده این زوج صحبت کنند. در این سنت، مادر پسر انگشتری را به عنوان نماد تعهد به دختر می دهد.

برای ثبت رسمی ازدواج، زوجین موظف به انجام یک سری آزمایش‌ های پزشکی هستند که هدف آن حفظ سلامت زوجین و پیشگیری از مشکلات ژنتیکی و بیماری‌ های احتمالی در آینده است. این آزمایش‌ ها در مراکز بهداشتی و آزمایشگاه‌ های معتبر انجام می‌ شود و نتیجه آن برای ثبت عقد در دفترخانه الزامی است.

از جمله آزمایش های اجباری و اختیاری پیش از عقد می توان به این موارد اشاره کرد:

  • آزمایش تشخیص تالاسمی
  • آزمایش عدم اعتیاد
  • آزمایش عدم ابتلا به بیماری‌های مقاربتی
  • تعیین گروه خونی و Rh
  • واکسن کزاز برای عروس

جشن عقد مراحل خواستگاری تا ازدواج سنتی به سبک ایرانی می باشد. جشن عقد که شروع محرمیت بین زوج ها می باشد در این مرحله اسم دو  طرف در شناسنامه هم قرار می گیرد و به طور رسمی زن و شوهر نامیده می شوند. البته که بیشتر مواقع عروس و داماد تمایل دارند تا مراسم عقد را با تشریفات کامل و در یک سالن شیک برگزار کنند.

بیشتر بخوانید: بهترین سالن های عقد در تهران ، همراه با اطلاعات تماس و لیست قیمت

مراحل خواستگاری تا بله برون و عقد

مراسم حنابندان معمولاً یک روز قبل از عروسی توسط خانواده عروس برگزار می شود و در حالی که خانواده آماده می شوند دخترشان را برای شروع فصل جدیدی در زندگی خود بفرستند، روی دستان عروس و گاهی اوقات روی دست و پای داماد خمیر حنا می زنند.

مراسم سنتی حنابندان شب قبل از عروسی

انجام مراسم عروسی در ایران و بسیاری از کشورها مرسوم است . بعد از مدتی که از مراسم عقد و نامزدی گذشت اکنون وقت آن است که مراسم عروسی برگزار شود. این مراسم که در بیشتر خانواده های ایران مرسوم است از فامیل های عروس و داماد دعوت می شود تا در جشن عروسی و ازداج زوجین شرکت نمایند . این مراسم در یکی از تالارها یا باغ تالار های تخصصی مراسم عروسی برگزا می شود که با تشریفات و حاشیه های خاص خود همراه است.

در نهایت

در این مطلب به بررسی مراحل سنتی ازدواج ( از خواستگاری تا عروسی ) پرداختیم. بسیاری از عروس و دامادها و زوج‌ های جوان در ایران متاسفانه همچنان با برخی از مراحل مهم و مقدماتی در زمینه ازدواج و تشکیل خانواده آشنایی کامل و واضحی ندارند و به نوعی می‌توان گفت همین موضوع باعث شده است تا تعداد زیادی از ازدواج‌ها به خصوص در چند سال اخیر درگیر برخی از مشکلات سطحی شوند.

مراحل سنتی ازدواج به سبک و سیاق ایرانی از گذشته تا به حال یکی بوده و همچنان برطبق رسوم سنتی به ترتیب با خواستگاری، بله برون ( شیرینی خوران )، عقد، عروسی ختم میشود اما امروز با توجه تقلید از فرهنگ های غربی ممکن است بسیاری از خانواده ها تحت تاثیر قرارگرفته باشند و بسیاری از این مراحل حذف یا نادیده گرفته شود.

امیدواریم از خواندن این مقاله لذت برده باشید درصورتیکه که شما در طی مراحل ازدواج رسم و رسوم خاصی دارید برای ما و سایر خوانندگان این مطلب به اشتراک بگذارید.

تالارهای پیشنهادی

مقالات مشابه

سالن عقد شرق تهران
سالن عقد فضای باز تهران
آداب عروس شدن
بچه‌ها عروسی

آخرین دیدگاه‌ها

مشرقی
تالار تشریفاتی مایا

همه چی عالی بود ۵ اردیبهشت مراسم نامزدی خواهرم بود واقعا سنگ تموم گذاشتن ممنون ازتون به امید خوشبختی همه جوونا

بنایی
باغ عمارت یلان

متاسفانه به قول و تعهداتشون عمل نکردن برای ما پول عقد و پول کیک و...خدمات دیگه گرفته شد ولی ارائه نشد فقط اسم در کردن و ... نفری هشت میلیون

بدون نام
باغ تالار مشاهیر

کیفیت غذا عالیه و فضا هم دلباز و تمیز و شیک

زهرا
باغ تالار مشاهیر

کیفیت غذا عالیه و فضا هم دلباز و تمیز و شیک

میترا
باغ تالار مشاهیر

ما چندین بار مراسم جشن و حتی سوگواری گرفتیم یه تیم خوب و کیفیت غذا به شدت عالی بود و کیفیت اصلا عوض نشده

بدون نام
باغ تالار مشاهیر

بسیار خوش قیمت با پرسنل عالی و مدیریت خیلی همراه بودن من عقدم اونجا بود و بعد از اون پسرخالم هم عروسی گرفت

آرمان
باغ تالار مشاهیر

من غذاشو خیلی دوست داشتم. مهمانداران خوبی داشتن. ما هم عروسی گرفتیم هم مراسم‌ترحیم خوهرخانمم.

علی اصغر
چک لیست هزینه عروسی در سال 1404

سلام من 11-12 سال پیش ازدواج کردم خواستم چند تا راهنمایی برای کم کردن مخارج ازدواج بگم1 - از چشم هم چشمی پرهیز کنید 2 - سعی کنید تعداد مراسمات کم کنید یک عقدکنون خودمونی و یک شب هم تالار عروسی 3 - قیمت تالار بستگی زیادی به قیمت املاک اون منطقه دارد پس سعی کنید یک تالار خوب تو محله های ارزونتر پیدا کنید 4 - سعی کنید برای چیزهای که فقط قرار هست یک بار استفاده بشه مثل لباس عروس اونها رو کرایه کنید (چند جا بگردید) 5 - اگر خرج عروسی براتون سنگین است طلا کمتر و سبکتر بگیرید (پولتون کم بود حتی کرایه کنید) 6 - اون تیکه های که برای شروع زندگی مشترک واقعا لازم ضروری هست بگیرید زیاد هم دنبال برند نباشید باقیش در طول زندگی میتوانید تهیه کنید 7 -خرج های الکی برای خودتان درست نکنید (ملت خسته کوفته شب میان یک شام عروسی میخورن یک قر میدن میرن)یادتون باشه هدف عروسی فقط اعلام این موضع به دیگران است که این دو نفر و خانواده با هم وصلت کردن همینراستی چند نفر از اون مهمون های خودمونی رو بگید شب عروسی رقم های نسبتا بزرگی رو نقدی بدن جوری که بقیه ببینند و بشنوند اینطوری بقیه سرکیسه بیشتر شل میکنند پول بیشتری میدن :-))))اولین کار هم که بعد عروسی این باشه که پولهاتون جمع کنید قرض قوله کنید یک خانه یا واحد حتی شده اطراف شهرتان بخرید اگر نزدیک به محل کار اقا باشه که چه بهتر

بدون نام
باغ تالار باران گرمدره

بدترین باغ تالار . ما که راضی نبودیم